Thursday, October 27, 2011

♥~♥ Cinta Luar Biasa... ♥~♥




Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum..
Kaifa iman??
moge2 nye bertambah yep...
insyaAllah..
hari ni ana nak kongsi sesuatu ngan kamu semua...
sekadar perkongsian.. n diharapkan ianya bermanfaat...
petikan ini diambil dari blog pakar cinta..

bce ea.. insyaAllah ianya bermanfaat...
may Allah bless...





Cinta luar biasa..
Cinta seorang Kekasih kepada umatnya..
Hingga pada hembusan nafasnya yang terakhir..
Lidah Rasulullah menuturkan tanpa henti..
Ummati.. ummati.. ummati..

Cinta luar biasa..
Kisah cinta Handzalah..
Meninggalkan isteri di malam pernikahan..
Lantaran menyahut seruan jihad..
Akhirnya syahid di medan perjuangan..

Cinta luar biasa..
Seteguh kasih Khadijah..
Tak pernah jemu memberikan sokongan..
Rela mengorbankan segala kemewahan..
Di saat Rasulullah dan Islam dipinggirkan. . 

Cinta luar biasa..
Kisah kesetiaan Abu Bakar..
Kasih seorang sahabat yg tiada tandingan..
Insan yang sentiasa membenarkan. .
Sewaktu kata-kata Rasulullah dipersendakan. .

Cinta luar biasa..
Kisah ketabahan Hajar..
Ditinggalkan di tanah yang gersang bersama Ismail..
Bukti kasih seorang ibu yg berlarian mencari air..
Tatkala mendengar tangisan si anak kecil.. 

Cinta luar biasa..
Umpama keberanian Ali..
Di malam penghijrahan Nabi..
Menggantikan Rasulullah di tempat tidurnya..
Walaupun jiwa menjadi taruhan.. 

Cinta luar biasa..
Cinta Asiah, Masyitah dan Sumaiyyah..
Menggadaikan nyawa demi mempertahankan aqidah..
Iman di dada tak sedikit pun goyah..
Kerana keyakinan yang teguh atas segala janjiNya..

Kisah cinta luar biasa..
Insan pilihan yg berada di atas jalanNya..
Betapa tulusnya kasih, teguhnya jiwa..
Redha dan sabar menempuh segala ujian..
Merekalah insan yg memahami erti kemanisan iman..


Mampukah diri kita  me
raih cinta luar biasa..??
wallahualam bissawab...


sumber :

p/s

  • moge bermanfaat ye perkongsian ini dan diredhai Allah...
  • huh.. exam dua hari je lagi nak habis... x sbr nye nk habis..heee...
  • lps exam ni bru ley selalu update blog.. insyaAllah jika diizinkan...
  • doakan ana yep...
  • mampukah diri kite mencapai cinta luar biase??? wallahualam... hanya kite je yg thu diri kite...
  • may Allah bless us.. ingt ea,, innallahma'na...
  • ^__________^



Friday, October 21, 2011

Jangan menitiskan air mata kerana video ini....flv









Bismillahirrahmanirahim..
Assalamualaikum...
dah lame x update blog kan??
seperti yang kamu semua tahu yang ana ngh exam...
ingtkan x nak update, tpi memikirkn post bln ni sket sgt...update jugkla walaupun cme perkongsian sahaja...
moge bermanfaat kepada kita semua..
dh tgk x video kt ats 2????
arini ana cume berkongsi video kt atas 2 jer...
sedikit perkongsian daripada Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin..


tgklah ye.. insyaAllah ade manfaatnye...




sumber: youtube


p/s :




  • video di atas ana cume berkongsi sahaja...
  • ingtkan x nak update tpi update jugk..heheh...walaupun ngh exam...
  • insyaAllah video ini bermanfaat kepada kite semua..
  • dan ingatlah bahawa INNALLAHMA'NA...
  • doakan ana ngn kawan-kawan berjaya dalam imtihan yang sedang berjalan ini ye...
  • insyaAllah,.. kami akan berjaya...
  • may Allah bless us...:)


Sunday, October 9, 2011

♥~♥ No Couple Before Akad ♥~♥

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...
Kaifa hal wa iman??





Hari ni ana nak berkongsi sedikit tentang NO COUPLE BEFORE AKAD....  selalu tak dengar ayat tu?? kalau selalu dengar tu alhamdulillah... kalau dengar ayat tu, mesti lah kita pon tahu bahawa  Couple Itu Haram ... betul tak??? ada tak yang mengatakan couple tu tak haram??? kalau ada... ingatlah statement itu adalah salah..


Dalil yang lebih kuat mengatakan diharamkan untuk bercinta ataupun 'couple' terdapat dalam Surah Al-Israa’(17) ayat 32: 








“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”

Ayat ini memang cukup popular di kalangan kita. Ramai yang apabila ditegur dengan ayat ini akan menjawab, “Kami tidak berzina. Kami berbual-bual je” , “Kami keluar makan je” dan “Kami main SMS je.” Dan pelbagai 1001 alasan lagi. Para pembaca,sila teliti firman Allah tadi.Dalam ayat ini, Allah melarang kita mendekati zina. Allah menggunakan kalimah ‘walaa taqrobuu’ (jangan hampiri) dan bukannya kalimah ‘walaa ta`maluu’ (jangan melakukan). Ini menunjukkan, walaupun kita hanya mendekati zina, ia sudah pun HARAM! Mungkin ada yang tidak jelas dengan maksud menghampiri di sini. 

Biar kita ambil contoh, jarak kita dengan dewan adalah 50 meter. Apabila kita melangkah setapak ke arah dewan, jarak antara kita dan dewan adalah 49.8 meter. Inilah dikatakan menghampiri dewan. Jadi, bercinta sebelum kahwin dan ber‘couple’ adalah menghampiri zina, dan menghampiri zina adalah HARAM.



situasi ni untuk orang yang dah berkahwin jer...:)
kalau teringin sangat nak bercouple, baik nikah terus...lebih baik.. terhindar dari dosa dan maksiat... 

Pernah tak kamu semua pergi pasar, shopping atau tempat-tempat yang ramai orang.. Dan ternampak orang berpegangan tangan dan buat perkara-perkara yang tak baik??? mesti pernahkan?? masyaAllah... tak tahu nak buat macamana lagi... dah banyak kali cakap yang couple tu haram...semoga Allah memberi mereka hidayah..

Rasulullah ada menceritakan beberapa jenis zina...

“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti”

Hadis kedua; Daripada Abu Hurairah r.a., dari Nabi S.A.W. sabdanya: 

“Nasib anak Adam mengenai zina telah ditetapkan. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Dua mata, zinanya memandang. Dua telinga, zinanya mendengar. Lidah, zinanya berkata. Tangan, zinanya memukul. Kaki, zinanya melangkah. Hati, zinanya ingin dan rindu, sedangkan faraj (kemaluan) hanya mengikuti atau tidak mengikuti.” 

Daripada dua hadis di atas kita dapat tahu bahawa zina itu terbahagi kepada bahagian.. Antaranya ialah zina mata,zina hati ,zina tangan, zina telinga.zina kaki dan zina mulut..





Zina mata ialah, apabila kamu memandang wajah seseorang dengan berperasaan dan dengan sengaja kamu menatap wajah nya.. itu sudah dikira zina mata... sebab itu kamu kena menahan pandangan kamu.. dan selalunya seseorang itu jatuh cinta bermula daripada pandangan mata...betul tak?? dalam surah an-nur ayat 24, Allah ada berfirman..
Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.".

lebih baik kita memandang Al-quran... masyaAllah...

Yang kedua ialah zina hati...Zina hati ialah, apabila kamu merindui si dia, itu sudah dikira zina hati... lebih baik kamu merindui pencipta kamu daripada merindui si dia yang cinta nya tidak pasti kekal ataupun tidak..


Yang ketiga ialah zina tangan, zina tangan terjadi apabila kamu dengan sengaja memegang si dia... kita kan tidak boleh menyentuh orang yang bukan mahram kita...masyaAllah... lebih baik kita menyentuh Al-quran.. itu lebih baik...

Yang keempat ialah zina telinga.. ia terjadi apabila kamu mendengar kata-kata puitis daripada si dia.. lebih baik kamu mendengar ayat Al-quran.. ayat yang pasti daripada pencipta kita...

Yang kelima ialah zina kaki... zina kaki terjadi apabila kita melangkah untuk berjumpa dengan si dia, ataupun kita pergi ke tempat-tempat yang boleh mendatangkan maksiat... masyaAllah... lebih baik kita pergi ke majlis-majlis ilmu, seperti mendengar ceramah,motivasi di masjid.. itu lebih baik daripada pergi ke tempat-tempat yang mendatangkan maksiat...

Yang keenam ialah zina mulut... ia terjadi apabila kamu memberi kata-kata puitis kepada si dia...lebih-lebih lagi jika kamu melembutkan suara kepadanya...oleh itu kamu perlu bersuara tegas kepadanya..

MasyaAllah.... 

Oleh itu, elakkan lah melakukan perkara di atas ye.. yang paling selalu terjadi ialah zina mata dan hati... sbb kalau kita menyukai seseorang 2 zina itu pasti terjadi, betul x?? ermmm... 

Ingatlah bahawa jika kamu sudah bertunang, itu bukannya lesen untuk kamu melakukan sesuka hati terhadap seseorang bukan mahram.. tetapi lesen yang tetap ialah PERNIKAHAN... NO COUPLE BEFORE AKAD....



بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
وَلَا تَقۡرَبُواْ ٱلزِّنَىٰٓ‌ۖ إِنَّهُ ۥ كَانَ فَـٰحِشَةً۬ وَسَآءَ سَبِيلاً۬ (٣٢

Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). 


Sumber :

p/s

  • ana harap post ni tidak membuat kan sesiapa terasa hati..
  • tidak semestinya penulis tidak pernah membuat perkara2 yang mendatangkan zina, setiap manusia tidak lari dari kesilapan..
  • diharapkan post ni mempunyai manfaatnya dan diredhai Allah..
  • ana nk exam x lame lagi..doakan ye... maybe ni post terakhir untuk bulan ni...
  • may Allah bless you alls..







Sunday, October 2, 2011

Kerana Indahnya Ukhuwwah Itu.. (cerpen)



Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..
Hari ni nak kongsi satu cerpen berkenaan ukhuwwah....
Bacelah yer...                              
Moga ada manfaatnya..insyaAllah...
May Allah Bless You...


Langit pada malam itu sungguh tenang. Kedengaran sayup alunan suara membaca al-quran. tiba-tiba matanya melirih kepada satu ayat.


“Adapun orang-orang beriman sangat besar cintanya kepada Allah.”
[QS al-Baqarah, 2:165]


Dia merasakan dia memerlukan ketenangan. Dia sedang diuji dengan ujian.
"minta encik bawa bersabar. encik menghidap penyakit barah otak. kami harap encik masih teruskan rawatan encik. jangan putus asa, InsyaAllah mampu sembuh"

masih terngiang-ngiang perbualannya bersama doktor pagi tadi. Hatinya runtun mendengar khabar buruk itu.bacaan nya diberhentikan kerana terlampau sedih.

"ehem"

zuhayri tersengih sambil menyandarkan dirinya ke dinding.

"boleh dibantu" soal Faisal bertanya sambil perlahan-lahan memalingkan dirinya ke arah zuhayri. Dia tahu , pastinya Zuhayri perasan akan mata nya yang merah

"ana rasa enta yang patut dibantu.bukan ana" bahunya ditepuk perlahan, dan kini Zuhayri bersila dihadapanNya.Lutut bertemu lutut.

"ana diuji dengan dugaan Allah enta. Ana buntu." balas nya dalam keadaan teresak-esak

"cuba enta cerita dekat ana"

"entah la enta, ana sedang diuji. Ana rasa berat sahaja ujian yang Allah timpakan"

"enta. Enta kene yakin dengan janji Allah pernah berfirman


Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? (al-ankabut 29:2)


itu Allah yang kata, bukan ana. Ana mungkin tak tahu apa yang enta lalui. tapi ingatlah setiap janji yang Allah beri"


Dan kini mata mereka bertaut. Sengih kelat Faisal. Cuba tersenyum untuk membahagiakan orang lain walaupun diri tidak gembira. Perlahan-lahan Zuhayri bangun untuk memberi ruang kepada Faisal berkhalwat seorang diri.


"mungkin kita kene belajar untuk menerima sesuatu musibah itu, dan mempercayai kepadaNya"
Faisal keseorangan...
"belajar untuk menerima sesuatu musibah" monolog nya seorang diri



*************************** 

Selepas seminggu menerima berita buruk itu, Faisal semakin tabah dan cuba untuk menerima kenyataan itu.



Ramai tidak tahu tentang kondisinya sekarang.Tiada siapa yang melihat Faisal sedih dan kini dia seakan-akan manusia paling tabah di atas muka bumi ini. Dia masih lagi study dengan rajin, hidup dengan gembira seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Dan kini dia hanya memikirkan yang dia ingin menamatkan pengajiannya dalam jurusan perubatan semester akhir. Dengan berbekalkan kudrat masih ada, dia masih lagi meneruskan pengajiannya dan menerima rawatan chemotherapy untuk penyakitnya itu.

Namun, disangka panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengahari. Rawatan chemotherapy tidak memberi sebarang kesan kepada sel kanser. Mereka sudah menemui jalan buntu. Dia tekad, walau apapun yang terjadi, dia yakin Allah sentiasa bersamanya dan dia masih mempunyai ibu bapa, rakan-rakan,serta orang yang disayangi.

Sewaktu dalam perjalanan pulang, dia terserempak Zuhayri di hospital. Faisal agak musykil kerana Zuhayri seorang yang susah untuk sakit.

"doktor, bagaimana keputusan rawatan saya doktor?"

"maaf saya mengatakan bahawa buah pinggang encik gagal berfungsi. Kini, kita hanya boleh menunggu penderma buah pinggang

***************************
"zuhayr, jom main bola sepak petang ni" ajak Faisal

"errr, tak nak la. ana nak rehat petang ni"

"ala, kan dah minum red bull pagi tadi. Mesti banyak tenaga"

"ish...tak nak la"

"enta dah lupa ke 10 muwasafat muslim? salah satunya adalah Qowiyyul Jismi. Tubuh badan yang sihat amat penting dalam berdakwah. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya

Orang mukmin yang kuat lebih baik di sisi Allah dan dikasihi daripada orang mukmin yang lemah
          (Riwayat muslim)

"ye la. Nanti ana turun petang ni"

"ha... macam ni la enta, petang nanti ramai nak main. Jangan enta tak turun pulak
****************************
"kringg!!"

telefon Zuhayri berbunyi. Tertera panggilan daripada hospital.

"tahniah encik Zuhayri. Nampaknya encik sudah mempunyai penderma yang sanggup menderma kan buah pinggang"

Alhamdulillah. Itulah perkataan pertama yang terkeluar dari Zuhayri setelah mendengar berita baik itu.

"Doktor, boleh saya tahu siapa penderma itu?"

"maaf, penderma itu minta namanya dirahsiakan. Cumanya, dia minta encik bersiap sedia"

dalam pada masa yang sama di suatu tempat yang lain.....

Terduduk Faisal seorang diri mencari ketenangan. Masih terngiang ditelinganya perbualan antara doktor yang merawati sakit barahnya itu.

"maaf encik Faisal, penyakit encik sudah berada di kemuncak. Maaf kerana kami tidak mampu melakukan apa-apa lagi"

"tak apa lah doktor. Saya redha dengan ketentuan Ilahi"

Dia tahu itu adalah jalan yang ditetapkan oleh Allah SWT. Bukan dia tidak menerima takdir Allah tapi dia takut. Dia takut untuk menghadapi Sakaratul Maut. Bagi dirinya, bila-bila masa sahaja Malaikat Maut akan menjemput dirinya. Mungkin hari ini, mungkin esok, dan mungkin juga minggu depan. Setiap kali memikirkan mengenai maut, dia akan sentiasa berusaha untuk menambah amalannya.

Andai dirinya dijemput dalam waktu yang terdekat, dia memohon agar diberikan husnul khatimah, iaitu kesudahan yang baik dan bukannya su'ul khatimah. Dia sering menangis dalam tahajudnya. Gusar andai tanggungjawab nya sebagai seorang pelajar, seorang anak dan seorang muslim masih lagi tidak tertunai. 
***************************
"eh...kemas-kemas barang ni nak pergi mana?" soal Faisal

"sebenarnya ana dah lama mengalami kegagalan buah pinggang. Ni doktor dah call.. katanya dah ada penderma"

"owh...alhamdulillah...semoga dipermudahkan urusan enta"

"begitulah...doakan ana ye"

"insyaAllah.... Syafakallah akhi..jom la ana hantarkan ke hospital"

perlahan-lahan kereta dipandu menelesuri Lebuhraya Duke menuju ke Hospital Sungai Buloh. 
Walaupun dirinya tahu dirinya akan dijemput pada bila-bila masa, namun demi sahabat baiknya, dia sanggup menghantar ke hospital untuk sahabat baiknya itu selamat sampai.

"akhi, ana nak balik dulu. Semoga Allah merahmati akhi"

"insyaAllah. jaga diri elok-elok. Nanti lepas ana sihat, ana nak enta belanja ana" ketawa Zuhayri dengan berseloroh

"assalamualaikum" perlahan-lahan dia berpaling dan keluar. Matanya mengalirkan air mata. Tidak mampu ditahan lagi. Zuhayri masih lagi tidak tahu keadaan dirinya. 
***************************
 Setelah sebulan menerima rawatan, Zuhayri dibenarkan keluar dari hospital kerana keadaannya semakin pulih dan stabil. Namun, dia masih lagi tidak melihat kelibat seorang insan yang dirinduinya. Dia pulang ke asrama dan kelihatan ibu bapa Faisal sedang mengemas barang untuk dibawa balik.

"mak cik.... mana Faisal? kenapa kemas barang-barang dia"

"nak...sabar nak.. Faisal telah dijemput Ilahi. Sesungguhnya Allah lebih menyayangi Faisal"

Runtun hati nya mendengar berita itu. Masih lagi bermain difikirannya sewaktu di hospital sungai buloh. Itulah kali terakhir dia melihat Faisal. Dia tidak sangka bahawa itu adalah kali terkahir dia melihat Faisal. Bukan itu yang diminta. Tiba-tiba dia rebah pengsan.

Setelah sedarkan diri, ibu Faisal menyerahkan sepucuk surat.

"Mak cik jumpa surat ni dalam diari Faisal"

terketar-ketar tangannya membuka lipatan surat. Kalam terakhir daripada seorang sahabat. Air matanya tidak lagi mampu ditahan. Empangan air mata pecah melimpahkan air mata yang tidak mampu ditahan. Bagaikan semalam rasanya baru mereka berjumpa.. 

Buat Akhi Zuhayri...

Assalamualaikum wbt.

mungkin sewaktu akhi membaca surat ini, ana mungkin sudah tiada lagi didunia ini.
Ana sangat bersyukur kerana mempunyai sahabat yang baik macam enta.
Andai ada salah dan silap, ana mohon ampun dari hujung rambut hingga hujung kaki atas kekhilafan ana.
Ana tidak mahu enta risau akan kesihatan ana. Ana menghidap penyakit barah otak.
Ini adalah qada dan qadar, Setiap yang hidup pasti akan mati jua. Akhir kata daripada ana,

ketahuilah bahawa analah yang mendermakan buah pinggang kepada enta. Itulah kerana indahnya ukhuwah ini...
***************************
MasyaAllah...begitu indah ukhuwwah di antara mereka.... syukran kepada yg sudi membaca cerpen ni.... sekadar perkongsian bersama..moge ada manfaatnya...insyaAllah...May Allah bless you...:)







Sumber :